Mahdollisuuksia nuorille –kehittämis- ja hyväntekeväisyysteemahanke

24. helmikuuta 2022 lähtien elämä Ukrainassa on muuttunut. Venäjän sota on tuonut maallemme suurta surua. Miljoonat pakolaiset, kaatuneet sotilaat ja siviilit, vammaiset aikuiset ja lapset, tuhoutunut teollisuus, pienet ja keskisuuret yritykset, menettivät kulttuuriperinnön sota-alueilla.

Ukrainan, Suomen ja muiden ulkomaisten maiden yleisö reagoi tuskallisesti uutiseen maailmankuuluisen taiteilijan Maria Primatšenkon maalauksia sisältävän Ivankivkan historian ja kotiseutumuseon tuhoutumisesta Kiovan lähellä. Museossa venäläisen vihollisen ammusta syttynyt tulipalo poltti useita maalauksia.

Paikalliset onnistuivat pelastamaan 14 taiteilijan 25 maalauksesta, jotka esiteltiin museossa. Maalausten tuhoutuminen on korvaamaton menetys maailmankulttuurille ja Maria Primatšenkon perheen Charitable Organization Charitable Foundation Creative Heritage of Mariya Primachenko’s Family:lle.

Välinpitämättömät suomalaiset yhdessä Turussa vuonna 2009 perustetun ”Suomen Ukrainalaiset” -yhdistyksen kanssa tekivät aloitteen Maria Primatšenkon teosten säilyttämiseksi. Aloiteryhmän jäsenet, joihin kuuluivat Suomen Ukrainalaiset ry:n hallituksen edustajat, Aboa Vetus & Ars Novan johto, paikalliset yrittäjät, sosiaalityöntekijät, Pekka ja Jouni Kuru, kokoontuivat tämän vuoden huhtikuussa ja keskustelivat ukrainalaisen taiteen säilyttämiseen liittyvistä asioista ja hahmotellut tapoja ratkaista ne.

Niinpä Suomen Ukrainalaiset -yhdistyksen puolesta lähetettiin 29.4.2022 kirje Anastasia Primatšenkolle Kiovaan, joka on taiteilijan lapsenlapsentytär ja johtaa Charitable Organization Charitable Foundation Creative Heritage of Mariya Primachenko’s Family -säätiötä. Aloiteryhmä esitti kirjeessään näkemyksensä hankkeemme toteuttamisesta. Suunnitelmamme ja toimintamme eivät ole kertaluonteisia, vaan ne toteutetaan vaiheittain ja kestävät useita vuosia.

Näin autamme mielestämme säilyttämään ainakin osan Maria Primatšenkon kulttuuriperinnöstä. Korostamme, että hankkeen päätavoitteena on panoksemme Maria Primatšenkon perinnön säilyttämiseen ja ukrainalaisten pakolaisten lasten houkuttelemiseen hänen työhönsä, jotka Suomi otti ystävällisesti vastaan ​​tänä Ukrainan vaikeana aikana, mistä ukrainalaiset ovat erittäin kiitollisia.

Suunniteltujen toimien toteuttamiseksi Suomen Ukrainalaiset ry järjesti 18.5.2022 videokonferenssin Charitable Organization Charitable Foundation Creative Heritage of Mariya Primachenko’s Family -säätiön edustajien kanssa. Konferenssin aikana osapuolet keskustelivat suunnitelmistamme, selvensivät hankkeen toteutuksessa mahdollisesti syntyviä ongelmakohtia, sopivat yhteistoimintamuistion allekirjoittamisesta kuuluisan ukrainalaisen taiteilijan perinnön säilyttämiseksi.

Osapuolet sopivat, että yhteisistä ponnisteluista positiivisen vaikutuksen saamiseksi on toivottavaa saada hankkeeseen joukko elinkeinoelämän sidosryhmiä, suojelijoita, sosiaalityöntekijöitä, kulttuurihenkilöitä, kaikkia asianosaisia ​​kansalaisia ​​paitsi Ukrainasta ja Suomesta myös mm. ympäri maailmaa, jotka haluavat tutustua Maria Primatšenkon taidemaailmaan.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen tapahtumapaikat ovat museot Aboa Vetus & Ars Nova (Turku) ja Ukrainan kansantaidemuseo (Kiova), jotka ovat suostuneet tukemaan hankettamme. Näillä museoilla on jo kokemusta yhteisen tapahtuman järjestämisestä. Näin Turussa 26.4.-2.9.2018 Aboa Vetus & Ars Nova -museon pohjalta järjestettiin näyttely ”Maria Primatšenkon salaperäiset maailmat”, josta tuli suomalaisien keskuudessa kiinnostaviin ja menestyneisiin näyttely.